Forum Technologia Żywności Strona Główna Technologia Żywności
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Szczecin 2005-2009
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mleczarstwo - Produkcja masła.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Technologia Żywności Strona Główna -> Mleczarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MyCha
Administrator


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sz-n Ania Golus

PostWysłany: Wto 19:12, 27 Mar 2007    Temat postu: Mleczarstwo - Produkcja masła.

Co to jest plazma?

W maśle (które jest emulsją) fazę ciągłą stanowi tłuszcz, a fazę rozproszoną (zdyspergowaną) woda - jest to sytuacja odwrotna do tej która panuje w śmietance. Woda w maśle występuje w postaci silnie rozproszonych kropelek (ich średnia wielkość wynosi 3-7µm) i wraz ze znajdującymi się w niej składnikami s.m.b. stanowi plazmę masła. Stopień nasycenia żółtej barwy masła zależy od zawartości -karotenu. Jest on związany ze sposobem żywienia krów, z mleka których zostało wyprodukowane masło. Latem, gdy zwierzęta są karmione świeżą , zieloną paszą masło przybiera intensywny, kremowo-żółty kolor.

Miałam jeszcze pytanie o alternatywne metody ukwaszania, kwasowość ogólną i w plazmie śmietany i śmietanki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MyCha
Administrator


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sz-n Ania Golus

PostWysłany: Wto 19:18, 27 Mar 2007    Temat postu: Produkcja masła

Proces okresowy (metoda tradycyjna) obejmuje następujące czynności technologiczne:
1. otrzymywanie śmietanki
2. pasteryzację i odgazowanie śmietanki
3. chłodzenie śmietanki
4. dodanie zakwasu
5. dojrzewanie śmietanki
6. przygotowanie śmietany do zmaślania
7. zmaślanie śmietany
8. płukanie ziaren masła
9. solenie masła (tylko w przypadku masła solonego)
10. wygniatanie
11. formowanie i pakowanie masła

Proces ciągły obejmuje następujące czynności technologiczne:
1. otrzymywanie śmietanki
2. pasteryzację, odgazowanie i chłodzenie śmietanki
3. dodatek zakwasu i farby (barwnika)
4. dojrzewanie fizyczne i biologiczne śmietanki
5. przygotowanie śmietany do zmaślania
6. zmaślanie
7. wygniatanie masła
8. solenie masła (tylko w przypadku masła solonego)
9. formowanie i pakowanie masła

Ponadto produkuje się masło serwatkowe (surowcem do produkcji jest serwatka zamiast mleka pełnego), topione (otrzymywane przez przetopienie zwykłego masła mającego wady smaku, struktury, konsystencji lub barwy), bezwodne (jest dodatkowo odwirowywane i suszone próżniowo), dietetyczne (zawierające w porównaniu ze zwykłym masłem większą ilość wody i dodatek olejów jadalnych), z dodatkami smakowymi; np. czekoladowe.

Różne rodzaje masła (nie wiem czy to nowy podział!!!!!!)
1. masło serwatkowe - skład jak u zwykłego masła
2. masło topione 1% wody, 1% s.m.b, 98% tł.
3. masło bezwodne 0,2% wody, 99,8% tł.
4. masło dietetyczne ~30% tł. , zmienna zawartość wody
s.m.b.-sucha masa beztłuszczowa, tł.-tłuszcz.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosiek



Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:53, 27 Mar 2007    Temat postu:

Nowy podział wygląda nastepująco moja droga Very Happy
A. Tłuszcze mleczne:
1. Masło nie mniej niż 80%tł. i nie więcej niż 90% tł. mlecznego
2. Masło o zawartości 3/4 tłuszczu czyli 60-62% tł.
3. Masło półtłuste - 39-41% tłuszczu
4. Tłuszcz mleczny do smarowania x%(mniej niż 39%,41-60%,62-80%)
B. Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych
1. Mix tłuszczowy nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu
2. Mix tłuszczowy o zawartości 60-62% tłuszczu
3. Mix tłuszczowy półtłusty 39-41%
4. Mix tłuszczowy do smarowania x% (mniej niż 39%,41-60%,62-80%)

na podstawie przegladu mleczarskiego nr 11 2006 Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MyCha
Administrator


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sz-n Ania Golus

PostWysłany: Wto 20:00, 27 Mar 2007    Temat postu:

no no no Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Technologia Żywności Strona Główna -> Mleczarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin