Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aga
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Wto 8:52, 05 Cze 2007 Temat postu: Pytania na egzamin |
|
|
pytania z odpowiedziami [w wordzie] na egzamin z mleka
tylko nie wszystkie odpowiedzi mogą być prawidłowe.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Thomas
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 10:49, 05 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
siemka , moze ktos mi przyniesc na jutro pytanka na egzamin z MLEKA??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Thomas
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 15:05, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
ciezko widzwe ten egzamin a o sciaganiu to raczej trzeba zapomniec
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
PC
Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Police
|
Wysłany: Nie 10:25, 10 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
O rzesz w du... nie podobało mi sie to mleko od początku :/
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Thomas
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 16:10, 10 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
damy rade wkoncu to tylko jakis tam 1 egzamin i koniec MLEKA
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
aga
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Nie 18:50, 10 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
coś czuję, że w moim przypadku będzie wrzesień :p
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
iwona
Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Choszczno/ Szczecin
|
Wysłany: Nie 21:54, 10 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
...nie narzekajmy przed- wkoncu minimum na zaliczenie to 45 prawidlowych odpowiedzi, na 75 pytan... tak bylo mowione we wrzesniu... moze cos nieco obniza skale
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
PC
Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Police
|
Wysłany: Pon 6:29, 11 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Jakieś ostatnie życzenia ? Posiłek? Papieros? :/
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
aga
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pon 11:26, 11 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
i jak wrażenia?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Thomas
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 12:52, 11 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
pytasz jak wrazenia , wrecz cudowne , jestem zafascynowany tym prosciutkim egzaminem i nie myslalem ze az tak Moze byc prosty , spodziewalem sie cos trudniejszego a tak na powaznie to pamieta ktos pytania z egzaminu ?? przydaloby sie je zebrac w jakas calosc , na przyszlosc???
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
asiaDz
Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pon 14:03, 11 Cze 2007 Temat postu: pytania z egzaminu |
|
|
Hej. na poprawce zawsze sa te same pytania. zrobmy burze mozgow i przypomnijmy je sobie
Te ktore ja spisalam:
1. Maksymalna ilość wody w masle (16)
2.Minimalna ilość tłuszczu w maśle (80-82)
3.Bakterie, wytwarzające białka, ktore zabijają (...) to bakteriocyny
4.Ilość tłuszczu w lodach śmietankowych
5. Temperatura wody w wieży suszarniczej
6.Membrany(.....) - ceramiczne, metalowe
7.Cheddaryzacja (nie pamietam)
8.Proces po pasteryzacji śmietanki
9.Fosfolipidy w maślanece wiecej/mniej niż w maśle
10.Wlk kryształów laktozy (???)
11.Tłuszcze w mleku to tłuszzce proste złożone...(cholesterole i sterole)
12.Krótkie tłuszcze łańcuchowe
13.Stosunek tłuszczu do czego w masie serowarskiej(?)
14.1 etap rekonstrukcji tłuszczu
15.W siarze (mniej/wiecej) laktozy
16.w mieszance dziecięcej mniej skąłdików mineralnych niż w mleku krowy
17.ser maziowy-> np limburski
18.Kasa mleka w Polsce
19.co wg normy sprawdza sie raz w miesiącu a co 2 razy
20.Opakowania aktywne i inteligetne
21.bobaże(?) mikrobiologiczne, fizyczne (nie pamietam)
22.Temperatura schładzania jogurtu i kefiru
23.Kwasowość sorbetow
24.jakie cechy fizjolog i środowiskowe na jakość mleka
25.skad zanieczyszczenia pierwotne biora sie w mleku
26.Jakie kwasy slużą do czyszczenia
27. jaka grupa w środkach dezynfekujących
28.Netoda Nizo do czego służy
29.Czym słodzi się lody(?)
30.ELS-pasteryzacja, aseptyczne opakowania i...?
31.Diefiltracja(?) czego odmiana
32.Kwasowość mleka fermet.
Wiecej nie pamietam ;( dajcie znac
26.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
iwona
Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Choszczno/ Szczecin
|
Wysłany: Pon 15:57, 11 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
c.d. pytan:
1. Okres zasuszenia trwa...
2. Mleko zbierane jest w komorkach...
3. Mleko kazeinowe to...
4. W roztworze wystepuje alfa-laktoza hydrat i...
5. W temp. powyzej 93,5 stopni C krystalizuje...
6. Ktora frakcja kazeiny jest bardziej hydrofilna...
7. Jaka barwe ma mleko kozie
8. Do jakiej temperatury powinno zostac schlodzone mleko, jesli nie jest dostarczane codziennie...
9. Mleko pitne to mleko spozywcze i...
10. Mleko poddane pasteryzacji w wysokiej temp. to mleko, ktore wykazuje ujemna reakcje na obecnosc...
11. Obróka cieplna, ktora powoduje, ze w mleku nie rozwijaja sie bakterie psychrotrofowe to...
12. Jakie substancje slodzące dodaje sie do lodow...
13. Czemu sluzy dojrzewanie lodow...
14. Serwatke slodka uzyskujemy z...
15. Co to jest laktitol...
16. Polepszenie rozpuszczalnosci mleka w proszku uzyskuje sie dzieki...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
iwona
Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Choszczno/ Szczecin
|
Wysłany: Pon 16:07, 11 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
32+16=48
...na zaliczenie jest 45... wiec 48- to niby starczy na 3,0- jednak trzeba zalozyc jakis procent bledu
...stad wynika, ze burza mozgow jeszcze trwa i nalezy sobie przypomniec jak najwieksza ilosc pytan... bo inaczej to nawet poprawki nie uda sie nam zdac
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
arti
Dołączył: 12 Maj 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pon 21:49, 11 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
opakownia aktywne
opakowania inteligentne
mleko kozie jaka barwa
najmniej jakiej kazeiny
w jakiej kazeinie nastepuje koagulacja (albo denaturacja?)
czynniki fizjologiczne wplywajace na sklad chemiczny mleka (i jakies drugie czynniki byly )
jakie produkty z fermentacji mlekowej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
aga
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pon 23:00, 11 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
do jakiej temperatury ochładzamy jogurt ( kefir) po pasteryzacji, czy jakoś tak
zawartość wody w maśle ( nie więcej niż)
zawartość tłuszczu w maśle ( najmniejsza ilość)
i nic więcej mi do głowy nie przychodzi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zajac
Gość
|
Wysłany: Wto 8:21, 12 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
- jaka probe nalezy przeprowadzic przed produkcja sera (fermentacyjna chyba)
-jakich kwasów uzywamy do dezynfekci urzadzen
-plynow o jakim odczynie uzywamy do usuwania bialek(czy jakos tak)
-mleko kazeinowe, to mleko zwierzat....
-co wg normy sprawdzamy raz w miesiacu
i to tyle co pamietam:)
modlmy sie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
agatab40
Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:53, 12 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
1. Mleko zagęszczone niesłodzone można przechowywać w temp. nie wyższej niż
2. Jakie składniki wpływają na gstość mleka
3. Schładzanie mleka następuje szybciej/wolniej w schładzlnikach zbiornikowych niż w konwiowych
4. W produkcji serów miękkich po etapie osuszania stosuje się etap...
5. Mleko przeznaczone do wyrobów sterylizacyjnych powinno odznaczać się ....
6 .Lipazy rodzime powodują jełczenie...... tłuszczu
7. Jaki enzym jest odporny na długotrwałe ogrzewanie?
8. Zmaślanie metodą periodyczną trwa krócej/dłużej niz metodą ciągłą
9. Sery podpuszczkowe powstaja w wyniku koagulacji....
10. Zbyt duże krywztały laktozy powoduja wadę....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Thomas
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 8:25, 13 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Bylo jescze pytanie ::
- Jak dludo i w jakiej temperatuze moze byc przechwywane mleko po sterylizacji????
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
asia
Dołączył: 20 Mar 2007
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 16:59, 22 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Ja pamiętam, że było jeszcze pytanie:
1. Co wg normy oznacza sie raz w miesiącu
2. Koncentraty mleczne wykazują niższą... niż surowiec
3. Kwasowość lodów
4. Czym słodzone jest słodzone mleko zagęszczone
5. Pierwotne zanieczyszczenia mleka
6. Temp. pary wodnej wychodzącej z suszarki
Aga a czy mogłabyś jeszcze raz umieścić swoje pytania na forum? Byłabym wdzięczna i z góry dzięki ))
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
aga
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pią 22:36, 22 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
lord_laturb
Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 158
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sz-n
|
Wysłany: Sob 9:57, 23 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
aga nie dziala link
plik moze byc przechowywany na serwerze max tydzien ble ble ble
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Thomas
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 14:21, 23 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
a ma ktos odpowiedzi na te wszystkie pytanka??? dank
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
klaudia rok2
Gość
|
Wysłany: Czw 12:28, 06 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
czesc wam kiedy macie poprawke z mleka my mamy teraz w sobote moze podacie czy byl ten sam egzamin pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
aga
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Czw 16:05, 06 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
my mamy w piątek (14.09)
więc wy macie wcześniej, także jak możesz to napisz mam czy mieliście to samo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
MyCha
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sz-n Ania Golus
|
Wysłany: Pią 13:40, 07 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
ja jestem w trakcie szukania odpowiedzi na te pyt. jak je bede miala to wrzuce
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|