Forum Technologia Żywności Strona Główna Technologia Żywności
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Szczecin 2005-2009
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pytania na egzamin
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Technologia Żywności Strona Główna -> Mleczarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Wto 8:52, 05 Cze 2007    Temat postu: Pytania na egzamin

pytania z odpowiedziami [w wordzie] na egzamin z mleka
tylko nie wszystkie odpowiedzi mogą być prawidłowe.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomas



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 10:49, 05 Cze 2007    Temat postu:

siemka , moze ktos mi przyniesc na jutro pytanka na egzamin z MLEKA?? Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomas



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:05, 09 Cze 2007    Temat postu:

ciezko widzwe ten egzamin a o sciaganiu to raczej trzeba zapomniec Cool

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PC



Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Police

PostWysłany: Nie 10:25, 10 Cze 2007    Temat postu:

O rzesz w du... nie podobało mi sie to mleko od początku :/

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomas



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 16:10, 10 Cze 2007    Temat postu:

damy rade wkoncu to tylko jakis tam 1 egzamin i koniec MLEKA Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Nie 18:50, 10 Cze 2007    Temat postu:

coś czuję, że w moim przypadku będzie wrzesień :p

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iwona



Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Choszczno/ Szczecin

PostWysłany: Nie 21:54, 10 Cze 2007    Temat postu:

...nie narzekajmy przed- wkoncu minimum na zaliczenie to 45 prawidlowych odpowiedzi, na 75 pytan... tak bylo mowione we wrzesniu... moze cos nieco obniza skale Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PC



Dołączył: 11 Kwi 2007
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Police

PostWysłany: Pon 6:29, 11 Cze 2007    Temat postu:

Jakieś ostatnie życzenia ? Posiłek? Papieros? :/

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 11:26, 11 Cze 2007    Temat postu:

i jak wrażenia?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomas



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 12:52, 11 Cze 2007    Temat postu:

pytasz jak wrazenia , wrecz cudowne , jestem zafascynowany tym prosciutkim egzaminem i nie myslalem ze az tak Moze byc prosty , spodziewalem sie cos trudniejszego Smile a tak na powaznie to pamieta ktos pytania z egzaminu ?? przydaloby sie je zebrac w jakas calosc , na przyszlosc???

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asiaDz



Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 14:03, 11 Cze 2007    Temat postu: pytania z egzaminu

Hej. na poprawce zawsze sa te same pytania. zrobmy burze mozgow i przypomnijmy je sobie Smile
Te ktore ja spisalam:


1. Maksymalna ilość wody w masle (16)
2.Minimalna ilość tłuszczu w maśle (80-82)
3.Bakterie, wytwarzające białka, ktore zabijają (...) to bakteriocyny
4.Ilość tłuszczu w lodach śmietankowych
5. Temperatura wody w wieży suszarniczej
6.Membrany(.....) - ceramiczne, metalowe
7.Cheddaryzacja (nie pamietam)
8.Proces po pasteryzacji śmietanki
9.Fosfolipidy w maślanece wiecej/mniej niż w maśle
10.Wlk kryształów laktozy (???)
11.Tłuszcze w mleku to tłuszzce proste złożone...(cholesterole i sterole)
12.Krótkie tłuszcze łańcuchowe
13.Stosunek tłuszczu do czego w masie serowarskiej(?)
14.1 etap rekonstrukcji tłuszczu
15.W siarze (mniej/wiecej) laktozy
16.w mieszance dziecięcej mniej skąłdików mineralnych niż w mleku krowy
17.ser maziowy-> np limburski
18.Kasa mleka w Polsce
19.co wg normy sprawdza sie raz w miesiącu a co 2 razy
20.Opakowania aktywne i inteligetne
21.bobaże(?) mikrobiologiczne, fizyczne (nie pamietam)
22.Temperatura schładzania jogurtu i kefiru
23.Kwasowość sorbetow
24.jakie cechy fizjolog i środowiskowe na jakość mleka
25.skad zanieczyszczenia pierwotne biora sie w mleku
26.Jakie kwasy slużą do czyszczenia
27. jaka grupa w środkach dezynfekujących
28.Netoda Nizo do czego służy
29.Czym słodzi się lody(?)
30.ELS-pasteryzacja, aseptyczne opakowania i...?
31.Diefiltracja(?) czego odmiana
32.Kwasowość mleka fermet.

Wiecej nie pamietam ;( dajcie znac Smile

26.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iwona



Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Choszczno/ Szczecin

PostWysłany: Pon 15:57, 11 Cze 2007    Temat postu:

c.d. pytan:
1. Okres zasuszenia trwa...
2. Mleko zbierane jest w komorkach...
3. Mleko kazeinowe to...
4. W roztworze wystepuje alfa-laktoza hydrat i...
5. W temp. powyzej 93,5 stopni C krystalizuje...
6. Ktora frakcja kazeiny jest bardziej hydrofilna...
7. Jaka barwe ma mleko kozie
8. Do jakiej temperatury powinno zostac schlodzone mleko, jesli nie jest dostarczane codziennie...
9. Mleko pitne to mleko spozywcze i...
10. Mleko poddane pasteryzacji w wysokiej temp. to mleko, ktore wykazuje ujemna reakcje na obecnosc...
11. Obróka cieplna, ktora powoduje, ze w mleku nie rozwijaja sie bakterie psychrotrofowe to...
12. Jakie substancje slodzące dodaje sie do lodow...
13. Czemu sluzy dojrzewanie lodow...
14. Serwatke slodka uzyskujemy z...
15. Co to jest laktitol...
16. Polepszenie rozpuszczalnosci mleka w proszku uzyskuje sie dzieki...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iwona



Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Choszczno/ Szczecin

PostWysłany: Pon 16:07, 11 Cze 2007    Temat postu:

32+16=48
...na zaliczenie jest 45... wiec 48- to niby starczy na 3,0- jednak trzeba zalozyc jakis procent bledu
...stad wynika, ze burza mozgow jeszcze trwa i nalezy sobie przypomniec jak najwieksza ilosc pytan... bo inaczej to nawet poprawki nie uda sie nam zdac Razz Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
arti



Dołączył: 12 Maj 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 21:49, 11 Cze 2007    Temat postu:

opakownia aktywne
opakowania inteligentne
mleko kozie jaka barwa
najmniej jakiej kazeiny
w jakiej kazeinie nastepuje koagulacja (albo denaturacja?)
czynniki fizjologiczne wplywajace na sklad chemiczny mleka (i jakies drugie czynniki byly Very Happy)
jakie produkty z fermentacji mlekowej


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 23:00, 11 Cze 2007    Temat postu:

do jakiej temperatury ochładzamy jogurt ( kefir) po pasteryzacji, czy jakoś tak
zawartość wody w maśle ( nie więcej niż)
zawartość tłuszczu w maśle ( najmniejsza ilość)

i nic więcej mi do głowy nie przychodzi


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zajac
Gość





PostWysłany: Wto 8:21, 12 Cze 2007    Temat postu:

- jaka probe nalezy przeprowadzic przed produkcja sera (fermentacyjna chyba)
-jakich kwasów uzywamy do dezynfekci urzadzen
-plynow o jakim odczynie uzywamy do usuwania bialek(czy jakos tak)
-mleko kazeinowe, to mleko zwierzat....
-co wg normy sprawdzamy raz w miesiacu
i to tyle co pamietam:)

modlmy sie...Razz
Powrót do góry
agatab40



Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:53, 12 Cze 2007    Temat postu:

1. Mleko zagęszczone niesłodzone można przechowywać w temp. nie wyższej niż
2. Jakie składniki wpływają na gstość mleka
3. Schładzanie mleka następuje szybciej/wolniej w schładzlnikach zbiornikowych niż w konwiowych
4. W produkcji serów miękkich po etapie osuszania stosuje się etap...
5. Mleko przeznaczone do wyrobów sterylizacyjnych powinno odznaczać się ....
6 .Lipazy rodzime powodują jełczenie...... tłuszczu
7. Jaki enzym jest odporny na długotrwałe ogrzewanie?
8. Zmaślanie metodą periodyczną trwa krócej/dłużej niz metodą ciągłą
9. Sery podpuszczkowe powstaja w wyniku koagulacji....
10. Zbyt duże krywztały laktozy powoduja wadę....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomas



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 8:25, 13 Cze 2007    Temat postu:

Bylo jescze pytanie ::

- Jak dludo i w jakiej temperatuze moze byc przechwywane mleko po sterylizacji????


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asia



Dołączył: 20 Mar 2007
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:59, 22 Cze 2007    Temat postu:

Ja pamiętam, że było jeszcze pytanie:
1. Co wg normy oznacza sie raz w miesiącu
2. Koncentraty mleczne wykazują niższą... niż surowiec
3. Kwasowość lodów
4. Czym słodzone jest słodzone mleko zagęszczone
5. Pierwotne zanieczyszczenia mleka
6. Temp. pary wodnej wychodzącej z suszarki

Aga a czy mogłabyś jeszcze raz umieścić swoje pytania na forum? Byłabym wdzięczna i z góry dzięki Smile))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pią 22:36, 22 Cze 2007    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lord_laturb



Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sz-n

PostWysłany: Sob 9:57, 23 Cze 2007    Temat postu:

aga nie dziala link
plik moze byc przechowywany na serwerze max tydzien ble ble ble Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thomas



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 14:21, 23 Cze 2007    Temat postu:

a ma ktos odpowiedzi na te wszystkie pytanka??? dank Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
klaudia rok2
Gość





PostWysłany: Czw 12:28, 06 Wrz 2007    Temat postu:

czesc wam kiedy macie poprawke z mleka my mamy teraz w sobote moze podacie czy byl ten sam egzamin pozdrawiam
Powrót do góry
aga



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw 16:05, 06 Wrz 2007    Temat postu:

my mamy w piątek (14.09)
więc wy macie wcześniej, także jak możesz to napisz mam czy mieliście to samo Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MyCha
Administrator


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sz-n Ania Golus

PostWysłany: Pią 13:40, 07 Wrz 2007    Temat postu:

ja jestem w trakcie szukania odpowiedzi na te pyt. jak je bede miala to wrzuce Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Technologia Żywności Strona Główna -> Mleczarstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin