Technologia Żywności
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Szczecin 2005-2009
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Technologia Żywności Strona Główna
->
Awanse
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Mgr
----------------
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnosci
Podstawy biotechnologii żywności
Polityka wyżywienia ludności
Konwersatorium z jęz. ang
Seminarium dyplomowe
Moduły
Ogólne
----------------
Awanse
Free time
Uwagi
IV rok semestr 2
----------------
Choroby odzwierzęce
Enzymologia
Systemy zarządzania jakością
Informatyka stosowana
Statystyka stosowana
Wsp. trendy w biotechnologii żywności
Wsp. trendy w tech. żywności poch. zw.
Wsp. trendy w toksykologii żywności
Wsp. trendy w dietetyce
Wsp. trendy w tech.prod. rośl
Wsp. trendy w anal. i ocen.jak.żyw
Wsp.działy w toks.żyw
Patofizjologia w żywieniu człowieka
Fizjologia człowieka
IV rok semestr 1
----------------
Technologia produktów spożywczych fermentowanych
Technologia produktów ubocznych
Technologia produktów zbożowych
Kalkulacja i rozliczanie produkcji
Podstawy żywienia człowieka
Tech. projektowanie zakładów przemysłu spoż.
Ekonomika i zarządzanie
Marketing
Wykłady monograficzne
III rok semestr 2
----------------
Technologia mięsa
Fizjologia żywienia człowieka
Technologia gastronomiczna
Technologia rybna
W-F
Przetwórstwo mięsa drobiowego
Surowce rybne
Połowinki!!!
III rok semestr 1
----------------
Chłodnictwo
Technologia roślinna
Ogólna technologia żywności
Surowce rzeźne
Języki
Forum II roku
II rok semestr 2
----------------
Połączenie forum TŻ rok I i II?!
Analiza i ocena jakości
Mleczarstwo
Mikrobiology
Maszyny
Biotechnologia
Języki
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
PC
Wysłany: Śro 22:28, 05 Gru 2007
Temat postu:
Dobry jest, dać mu wódki
arti
Wysłany: Wto 8:57, 04 Gru 2007
Temat postu: Biochemia
Pytania z biochemi od 2 rocznych jakoś się udało zdobyć. Podziękowania dla Angeliki raczej
CUKRY:
1. funkcje cukrow dla org. zywych
2. narysowac wzor skrobi
3. podzial cukrowcow
4. cukry homogeniczne, co to wypisac
CUKRY
1.narysowac dowolne 2 heksozy i nazwac je
2. wyjasnic pojecia: hiralnosc, anomery, epimery
3. dlaczego sacharoza nie ma wlasciwosci redukujacych
3. porownac cukru zapasowe
CUKRY:
1. funkcje cukrow dla organizmow zywych
2. narysowac wzor (pierscieniowy i szeregowy czy jakos tak) laktozy i mannozy
3. wyjasnic wegiel asymetryczny i homoglikany
4. opisac podstawowy cukier budulcowy roślin
CUKROWCE
Napisac wzor Fishera galaktozy i arabinozy
znaczenie cukrowcow dla org zywych
opisac zapasowy cukier zwierzecy
terminy: chityna glikoproteiny
CUKROWCE:
1. Wzory rybozy i glukozy
2. Podział cukrowców
3. Scharakteryzuj disacharydy
4. Opisz cukry zapasowe roślin
CUKROWCE:
1 podzial cukrow
2narysowac dowolny wzor aldozy i heksozy
3pojecia:heteroglikany, chityna i glikoproteiny
4wymienic cukry zapasowe i opisac jeden z nich
5wymienic sklad skrobi i opisac
CUKROWCE:>
1 metoda odrozniania aldozy od ketozy
2 narysowac najwazniejsze pentozy
3 omowic wykrywanie cukrow metoda barwna czy cos w tym stylu:P
4 poisac schematycznie metody oznaczania nieznanego cukrowca:)
CUKROWCE:
1. Opisac skrobie
2.Podzial cukrowcow
3. wyjasnic pojecia: inwersja, mutarotacja
4. narysowac wzory alfa D heksoz
BIAŁKA:
1. Narysować wiązanie peptydowe w formie ketonowej i enolowej.
2. Wymienić i opisać wiązania występujące w białkach.
3. Wymienić i scharakteryzować białka złożone.
4. Pojęcia: wysalanie, koagulacja.
BIAŁKA:
1. struktura II i III rzedowa
2. podziałbiałek
3. denaturacja
4. peptyzacja i koagulacja
BIAŁKA
1 - opisac strukture I i IV rzedowa
2 - podzial bialek prostych
3 - opisac jeden rodzaj bialek zlozonych
4 - narysowac i nazwac dowolny tripeptyd
BIAŁKA:
1.Struktura 2 i 4 rzędowa.
2.Co to Denaturacja,koloid.
3.Właściwości fizyczne i chemiczne.
4.Co to białka proste
BIAŁKA
1.struktura I i II rzedowa, wiazania stabilizujace
2.co to jest bialko pelnowartosciowe
3.narysowac dwupeptyd z wybranych aminokwasow
4.funkcje bialek
WITAMINY:
1.Wzór witaminy B2.
2.Koenzymatyczne znaczenie B1.
3.Podział witamin.
4.Co to hipo,hiper i awitaminoza.
WITAMINY
witaminy rozpuszczalne w tluszczach, wzory, co sie dzieje gdy ich brak, gdzie wystepuja, opisac 2,
wypisac 3 witaminy z grupy B
jaka witamina buduje koenzym NAD
WITAMINY:
1.biochemiczne znaczenie witamin
2.biochemiczne znaczenie witaminy PP
3.narysowac dwa wzory dwoch dowolnych witamin
4. napisac wit rozpuszczalne w wodzie i opisac jedna z nich.
WITAMINY:
I zestaw
1. glutation- wzór i znaczenie dla organizmu
2. wykrywanie wit.A
3. co to jest- awitaminoza, hiperwitaminoza, hipowitaminoza
II zestaw
1. hiperwitaminoza- co to jest, jakich witamin dotyczy
2. ilościowe oznaczenie wit.C
3. NADP i NAD
WITAMINY:
1.Biochemiczne znaczenie witamin grupy B
2.Koenzymatyczne znaczenie witaminy PP
3.Czy nadmiar witaminy moze nam zaszkodzic, jakie sa objawy i przyklkady
4.Retinol, tokoferol, kalcyferol- podaj wzory, zrodla i objawy przy niedoborze
AMINOKWASY test:
1. Do aminokwasow niebiałkowych należa:
a) asparagina, b) cytrulina, c) ornityna, d) fenyloalanina
2. Cysteine wykrywa sie reakcja:
a) ksantoprot. b) Millona c) Adamkiewicza d) Fola
3. .......... (D i L) skrecaja płaszczyznę swiatła spolaryzowanego.
4. Aminowwas aminooctowy to ..........
5. Aminokwasy zasadowe to ..........., ............ i ........... (czemu 3 to nie wiem..?)
6. Narysuj wzoy z poprzedniego zadania.
7. Coś z pkt izoelektrycznym.
AMINOKWASY
1. Wymienic egzogenne i narysowac 4 wzory
2. Co to sa aminokwasy amfoteryczne
3. Izomeria optyczna na podstawie jednego z aminokwasow
4. Wymienic aminokwasy niebialkowe i opisac.
AMINOKWASY:
1. klasyfikacja aminokwasów
2. wypisać wzory aminokwasow na litere T
3. co to jest punkt izoelektryczny
4. aminokwasy egzogenne, wymienić
AMINOKWASY!!!!
1.Narysowac wzory aminokwasow kwasowych
2.Co to jest pkt izoelektryczny
3.Jakie znasz klasyfikacje aminokwasow
4.Jakie grupy funkcyjne zawsze wystepuja w aminokwasach
AMINOKWASY!!!
1.Podac nazwy i wzory aminokwasów aromatycznych
2.izomeria opytczna aminokwasów
3.kryteria podzialu aminokwasów
4.punkt izoelektryczny
AMINOKWASY
1.aminokwasy engzogenne, wymienic wszystkie, narysowac dwa wzory.
2. wyjasnij wegiel asymetrycznt, enancjimery
3. na czym polega proces elektroforezy
4.wymien aminokwasy niebialkowe(tez nie ma i ch w skrypcie)
ENZYMY
narysować trzy wykresy inhibicji kompetycyjnej, niekmpetycyjnej i jakiejs jeszcze wg jakiegoś pana (podobno było to na wykładzie)
klasyfikacja enzymów, wymienic po kolei i opisać jeden z nich
wpływ pH na aktywność enzymu
centrum aktywne
ENZYMY
1. STALA MICHAELISA- MENTEN
2.WYJASNIJ POJECIA KOFAKTORY,PROENZYM,CENTRUM AKTYWNE
3. BUDOWA I MECH DZIALANIA ENZYMOW
4.INHIBICJA CO TO JEST, REAKCJE I RODZAJE
ENZYMY [II]
1. Opisz enzymy III grupy.
2. Co to jest specyficzność substratowa.
3. Skład enzymów i ich reakcje.
4. Co wpływa na aktywność enzymów.
ENZYMY:
1. Budowa i cechy enzymow.
2. Chyba klasyfikacja enzymow.
3. Enzym III klasy - scharakteryzowac.
4. Cos z procesem substratowania
KWASY NUKLEINOWE
1. zasady pirymidowe w DNA
2. wyjasnic pojecia; fragmenty Okazaki, widelki replikacyjne,
3.cechy kodu genetycznego
4.wymienic i opisac rodzaje RNA
KWASY NUKLEINOWE
1. Zasady purynowe w RNA (narysować wzory).
2. Nukleotyd i nukleozyd tyminy.
3. Wyjaśnić pojęcia: genom, komplementarność zasad, helikoza.
4. Opisać budowę cząsteczki DNA.
KWASY NUKLEINOWE:
1.Podać różnice w budowie DNA i RNA.
2.Rodzaje RNA i ich krótki opis.
3.Wzór przykładowego nukleotydu.
4.Cechy kodu genetycznego.
KWASY NUKLEINOWE:
1. napisac wzory zasad pirymidynowych w DNA
2. Wypisać rodzaje RNA i krótko opisac
3. Wyjaśnić pojęcia: antykodon, tranlkrypcja, włókienka replikacyjne (czy jakos tak)
4. Napisac własciwosci kodu genetycznego
KWASY NUKLEINOWE:
narysować wzory uracytu i guaniny
schematycznie przedstawić biosyntezę białka
czym różni się w budowie DNA od RNA
wyjaśnić pojęcia
*polimeraza DNA III
*odcinek okazaki
MLEKO [I]
1. Porównaj skład chemiczny mleka i siary.
2. Wymień i opisz białka mleka.
3. Czy mleko jest pełnowartościowe- uzasadnij.
4. Od czego zależy barwa mleka.
MLEKO:
1. Dlaczego mleko jest pelnowartosciowym pokarmem?
2. Bialka wystepujace w mleku.
3. Roznice miedzy siara a mlekiem.
4. Dlaczego mleko ma taka barwe?
MLEKO
1. Jakie białka występują w mleku i krótko je scharakteryzować.
2. Jakie składniki mineralne występują w mleku i krótko je scharakteryzować.
3. Jakie cukry występują w mleku i scharakteryzować je.
4. "Pij mleko będziesz wielki" wyjaśnić te słowa.
MLEKO 3 GRUPY:
I Grupa
1. Dlaczego mleko jest pełnowartościowym pokarmem
2. Witaminy występujące w mleku
3. Wykrywanie jonów Cl - oraz cukru mlekowego
II Grupa
1. Białka występujące w mleku
2. Omówić warunki wytrącenia kazeiny
3. Dlaczego serwatka jest również ważnym produktem
III Grupa (nie pamiętam jej dokładnie)
1. Róznice między serwatka a mlekiem
2. Co to jest siara
3. Enzymy w mleku
TŁUSZCZOWCE
co to sa woski, reakcja zmydlania, jaki zwiazek maja fosfolipidy z budowa blon biologicznych
TŁUSZCZOWCE
1. Podaj wzor kw. palmitynowego i arachidowego
2.Co to jest sfingozyna i cerabrezyd
3. Podzial lipidow
4.Co to sa sfingomieliny.
TŁUSZCZE
1. lecytyna- wzór i znaczenie
2. podział lipidów
3. NNKT
4. reakcja zmydlania
TłUSZCZOWCE
1. Wzór strukturalny kwasu palmitynowego i linoleowego.
2. Funkcje tłuszczowców.
3. Podział lipidów.
4. Wyjaśnij pojęcia: sfingozyna, NIKT
SOKI TRAWIENNE I ZOLC!!!!
1. Rola cholesterolu w organizmie czlowieka.
2.Wymien i opisz poszczegolne etapy wchlaniania weglowodanow w organizmie czlowieka.
3.Wymień i opisz procesy zachodzace w jamie ustnej
4.Podaj sklad soku zoladkowego czy jelitowego
5.Opisz jakie funkcje w organizmie czlowieka pelni watroba.
SOKI TRAWIENNE I ZOLC
1. Wymień i opisz procesy zachodzace w jamie ustnej
2.Wymień i opisz poszczególne etapy wchlaniania białek w organizmie czlowieka.
3.Wymienić lipazy (jakos tak)
4. Rola żółci
SOKI TRAWIENNE I ŻOLĆ:
1. Procesy jakie zachodza z pozywieniem w jamie ustnej.
2. Rola wątroby w organizmie czlowieka.
3. Wchlanianie tluszczy.
4. Enzymy w zoladku:wymien i opisz.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin